понеделник, 15 септември 2014 г.

Целувки

Също както при боядисването на яйца с естествени бои и пуканките, много се дразня, когато всякакви хора тръгват да дават акъл, без изобщо да са пробвали какво ще се получи в действителност! Все сама трябва да стигам до изводите с цената на много грешки и изхвърлен материал (а аз ползвам качествени продукти!). Затова записвам изводите, до които съм стигнала, за да не ги забравя по-късно.

Златни правила при целувките:

1. Белтъците трябва да се разбиват в метален или стъклен съд.
2. Съдът, в който се разбиват белтъците, и бъркалката/телта (може и на миксер) трябва да са абсолютно сухи. Засега най-добре са ми се получавали целувки, когато ги разбивам на ръка със спираловидна тел. Най-лесно, разбира се, става с миксер. Но не знам защо тези миксери (дали с двойна бъркалка или тел) никога не изкарват нещата докрай...
3. От две следва три - белтъците трябва да са със стайна температура.
4. Трябва да се разбива на висока степен на миксера, но не на турбо. В началото се почва по-бавно и постепенно се засилва скоростта. Твърде дългото разбиване на степен турбо има обратен ефект, не знам защо, но е така.
5. Захарта трябва да започне да се добавя, след като белтъците вече са на пяна и леко втвърдени (тоест станали са на сняг, но все още са пухкави).
6. Захарта се добавя съвсем бавно, по малко (по чаена лъжичка) при непрекъснато бъркане - около 3-4 секунди бъркане между добавянето на отделните лъжички. Белтъците трябва да са поели дозата захар преди да се добави още.
7. Съотношението белтъци-захар трябва да е 1:2. В българските източници пише, че на един белтък се слагат 6 с.л. захар.

Оформяне:
Целувчената смес е много лепкава. Шприцът често ми се разглобява в ръцете, докато се опитвам да оформям целувките. Да не говорим, че е с малка вместимост и трябва на всеки две-три целувки да го пълня наново. Исках да спестя от пош и пробвах с найлонче, но категорично не се получи! Нищо не искаше да излезе от накрайника - може би заради гъстотата и лепкавостта на сместа. Още съм в търсене на удачен вариант за шприцоването.

Печене:
1 час на предварително загряна на 100 градуса фурна, след това още час-два на 50 градуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар