понеделник, 16 април 2012 г.

Христос воскресе!

Тази година продължих традицията с оцветяване на яйцата с естествени бои от храна, билки и цветя. Понеже забелязах, че в гугъл има малко информация на български език, а има интерес, реших да опиша подробно тазгодишния си опит и да го подплатя с много снимки.

Първо искам да отбележа, че началото беше провокирано от тази статия: http://www.jenite.net/2008/04/blog-post_26.html Освен това чудесните резултати ме стимулираха да повторя и дообогатя опита си.

Едно от важните неща, които трябва да знаете за боядисването с естествени бои е, че трябва да си отделите доста време (няколко часа) за приготвяне на смесите за оцветяване. На яйцата ще са им нужни от час до едно денонощие, за да "поемат" цвета. През това време вие не сте ангажирани с тях, но все пак трябва да го предвидите в графика си, ако искате яйцата да са готови за Великден. Просто започнете боядисването поне два дни по-рано.

Яйцата, които боядисах за Великден, бяха от село и не можех да подбирам цвета им, но той се оказа доста благодатен. От опит знам, че чисто белите яйца не се оцветяват много добре с естествени бои. Не че не може, но се иска много повече време и упоритост, за да се получат наситени нюанси. Първият ми опит (от преди три години) беше с тъмни яйца и резултатът беше много по-добър, отколкото с абсолютно белите (които използвах миналата година). Естествените бои не са като синтетичните, явно по някакъв начин се свързват с цвета на черупката и го обогатяват. Получава се много по-красив цвят, наситен с нюанси. Това е като цветната подложка при класическата маслена живопис - получава се много по-добре отколкото ако се рисува директно върху бяло платно.

Ако решите да боядисвате чисто бели яйца, препоръчвам да ги варите заедно с боята, за да се оцветят достатъчно добре.

Та тазгодишните яйца не бяха нито много тъмни, нито абсолютно бели - с една дума - идеални.

ПОДГОТОВКА НА ЯЙЦАТА

Преди да сваря яйцата ги натрих с оцет, а след това добавих три лъжици сол във водата. Четох някъде, че това трябва да ги предпази от спукване и наистина, нямах нито едно спукано яйце. Пукнатото, яйце, което ще видите на една от снимките по-долу, се пукна, след като го изпуснах без да искам :)

След като сварих яйцата, започнах приготвянето на отварите за оцветяване. Планирах си времето така - червено и зелено в петък вечер, жълто и синьо - в събота сутринта. По принцип за червения цвят използвам люспи от червен лук, но когато погледнах торбата с предварително купения лук, видях, че той е мухлясал. Това ме наведе на мисълта, че друг път не е зле да изсушавам лучените люспи, ако ще ги пазя за по-късно ползване. Поизбрах малко по-сухи и здрави люспи, около шепа, и реших, че няма да са достатъчно. Бях взела чай от каркаде и реших да пробвам с него. Някъде из нета пишеше, че и каркадето оцветява. Мислех, че ще получа червен цвят, но всъщност яйцата станаха...

ТЪМНО СИНЬО - ЛИЛАВО
чай от каркаде
вода
сол
оцет
В тенджера изсипах около литър и половина вода и добавих 10 пакетчета чай от каркаде. След като водата завря, намалих котлона и оставих да ври около час, час и половина. Изчаках цветът на чая да стане доста тъмен.

Налях готовия чай в компотен буркан, добавих супена лъжица сол и супена лъжица оцет и докато е още горещ, добавих яйцата. Много се изненадах, когато те започнаха да се оцветяват в синьо. Малко по-късно забелязах, че черупките се покриват с нещо като ципичка. Тя беше доста тъмна и се махаше лесно. Поизтрих малки участъци върху някои яйца и ги върнах в чая. След като сместа изстина, оставих буркана в хладилника за през нощта.

ЧЕРВЕНО
шепа люспи от червен лук (от около две глави)
вода
сол
оцет
Видях, че червеното от каркаде няма да го бъде, затова в джезвето, в което приготвям чай, сложих шепата люспи от червен лук (от около две глави), добавих вода, колкото да покрие люспите и включих котлона. Оставих да ври за 30 минути на тих огън (че водата така или иначе беше малко, да не изври съвсем). Прецедих в компотен буркан, добавих супена лъжица сол и супена лъжица оцет. Докато отварата е още гореща добавих яйцата. След като изстина, прибрах в хладилника за през нощта.

ЗЕЛЕНО?
500 гр. спанак
вода
сол
оцет
Половин килограм спанак си е много нещо. Едвам се побра в най-голямата тенджера у нас. По принцип при боядисването с естествени материали, трябва да се слага повече материал и по-малко вода, но с обема на спанака беше трудно да не се добави много вода. Варих половин час, но разтворът стана доста блед. Реших да пробвам въпреки това. Излях отварата в компотен буркан и добавих супена лъжица сол и супена лъжица оцет. Сложих две яйца. След като сместа изстина, прибрах в хладилника.


На сутринта нямах търпение да видя резултатите.
Както се вижда на снимките отстрани червените яйца станаха много наситени, дори кафеникави, зелените не се получиха, а лилавите синът ми нарече "черни". Ципичката върху тях беше много тъмна и лесно се махаше. Изтритите по-рано места се бяха оцветили в тъмно синьо - лилаво, а местата, които изтрих сутринта, си бяха белезникави. Реших да смъкна ципичката на едно от яйцата - яйце Х. Не ми хареса, затова реших да го потопя в разтвора от люспи от червен лук, заедно с едно друго яйце. Едното от "зелените" яйца реших да боядисам в жълто, а другото оставих, защото странно, но синът ми позна, че е зелено! Не беше зле да имаме и едно зелено яйце, пък макар и инкогнито :) Останалите оцветени яйца оставих да съхнат, а неоцветените разделих за оцветяване.

ЖЪЛТО
1,5 литра вода
30 гр. куркума
1 с.л. оцет
1 с.л. сол
Изсипах куркумата във водата и варих 30 минути. След това прецедих в компотен буркан, добавих солта и оцета и яйцата за боядисване. След като изстина прибрах в хладилника за около едно денонощие (до другата сутрин).

СИНЬО
1/4 малка червена зелка
вода
1 с.л. сол
1 с.л. оцет
Знаех, че ще ми трябва малко количество боя, затова използвах само четвърт от зелката (на горната снимка до спанака). Накъсах листата й в малък съд и добавих вода, колкото да я покрие. Варих на средна степен 30 минути и прецедих в компотен буркан. Добавих солта и оцета и яйцата за боядисване. След като изстина оставих в хладилника за около едно денонощие, като жълтите и втората партида червени яйца.

През това време боядисаните предния ден яйца бяха вече изсъхнали и се бяха разхубавили. Ципичката на "черните" яйца беше изсветляла и не се отделяше от черупката на яйцето.
Линийките по кората се получават от допира на лъжицата - постоянно ги разбърквах и вадех, за да наблюдавам как върви оцветяването. Знам, че повечето хора се стремят към гладки и еднородни цветове на яйцата, но на мен такива шарени и причудливи форми ми харесват много повече :) Да не говорим за безбройните нюанси в цветовете. Направих десетки снимки, за да предам това богатство, но фотоапаратите просто са неспособни да предадат качествата на живия цвят.

През деня от време на време наглеждах яйцата и проверявах докъде е стигнал процесът на оцветяване. Вечерта, преди да си легна, реших да извадя едно от сините яйца, за да видя дали цветът му ще е много по-различен от другите сини.

На следващите снимки се вижда какъв беше резултатът на другата сутрин.
Интересно е, че с времето багрите се променят, стават все по-ярки и се обогатяват. Определено останах много доволна от получените цветове. Догодина ще се постарая да са по-равномерни и по-малко издраскани (или поне да са по-идейно издраскани). Ще пробвам с люспи от обикновен лук (жълт), цвекло, плодов компот/сладко, сушени плодове. Има много сайтове на английски език, които предлагат най-различни идеи и ме вдъхновяват. Някой ден ще допълня статията с линкове към тях.

Държа също така да отбележа, че не съм изхвърлила всички остатъчни продукти от боядисването. Сварения спанак направих на супа с ориз и домати. Зелето се превърна в страхотна салата за Великденската трапеза. Лукът отиде в различни манджи. Е, изхвърлих пакетчетата от чай и остатъчния разтвор с куркума, но догодина ще знам да правя по-малки количества боя, за да няма излишества.


3 коментара:

  1. Страхотно описание, благодаря! Нямам търпение до следващия Великден :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за коментара и успех с оцветяването! Радвам се, ако съм полезна :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно! Благодаря за споделения опит!

    ОтговорИзтриване