понеделник, 23 август 2010 г.

Природна аптека

Рецепта против кашлица:

Първо трябва да намерите храстовидно растение, цветовете на които приличат на парички (възнамерявам да сложа снимка по-късно). Берете паричките и ги сушите на тъмно и проветриво.

10 парички се слагат в 1 литър вода и врат 10 минути. Полученият чай се пие цял ден, вместо вода.

Рецепта срещу стафилококи (и синузит):

2 листа от орех се оставят да врат в 200 милилитра вода за 5 минути.

Прием:
- при възрастни: по 100 мл сутрин и вечер за 3-4 дни; прави се почивка от няколко дни и отново се провежда лечение за 3-4 дни;
- при деца: по 50 мл сутрин и вечер за 3-4 дни; прави се почивка от няколко дни и отново се провежда лечение за 3-4 дни;
- при много малки деца (под 3 години) и бебета: капе се по малко в носа сутрин и вечер за 3-4 дни (ние даваме и по една лъжица вътрешно на Ники); прави се почивка от няколко дни и отново се провежда лечение за 3-4 дни.


Рецептите са от микробиоложката, която прави изследванията на Ники. Изпитани са и двете и работят! :)

6 коментара:

  1. Ани, жестока си! И аз така се лекувам само с чайове и билки! Факт - последният път, когато съм пила антибиотици, е било в девети клас! И казвам на хората да пият чайове, особено сега есента като се захлади, профилактично, но кой да слуша!
    Даже за гърло правя едни гаргари с джинджифил и куркума - винаги така си запазвам гърлото в студа!

    ОтговорИзтриване
  2. Хей, Зарче, радвам се за включването :)

    Ще ми е интересно да чуя за чая от джинджифил и куркума. Дай насам рецептата.

    ОтговорИзтриване
  3. Това е от Аюрведа. Когато ме заболи гърлото, даже още ПРЕДИ да почне явно да те боли, си правиш една чаша с топла водаа, вътре с куркума, сол, черен пипер и аз слагам и джинджифил на прах. Става лютиво и горещо. И си правиш гаргара , джабуркаш и плюеш. Куркумата отнема всякакви налепи и гадове, както и солта, а останал;ите неща са за сгряване.

    Чай от корен джинджифил или от сух се прави като просто в гореща вода поставиш подправката и за няколко минути тя си ври. После си го пиеш, от сухия е по-силен чая, но от коренчето е много вкусен. Лютив е и е подходящ за организми с бавен метаболизъм, засилва огъня на храносмилането 30 мин преди хапване. Аз обаче си го обичам, без да имам нужда хехехе, и си го пия редовно като стане хладно, да ме сгрява.

    Всички тези супер прости неща са описани в книгите по аюрведа, аз вече от години си ползвам това знание и се чувствам чудесно!

    ОтговорИзтриване
  4. Мерси за рецептите!

    Не знаех за тези ти интереси, изненада ме :)))

    Аз досега само си купувам Аюрведа лекарства, но не съм се задълбочавала. Сега ти ме провокира :)

    Нанко напоследък е много заинтригуван от билколечението и чете всичко по темата. Затова вмъкнах и тези рецепти - нямаме ги на хартия (чути са от уста), а не искаме да ги забравим, понеже са наистина вълшебни!

    ОтговорИзтриване
  5. Е, моля то се, откакто открих , че Луната ми е в Дева и имам склонност към здравни issues, така се развихрих, че станах спец за отрицателно време хехех. някъде към 3-4 курс се зарибих за Аюрведа и оттогава се поддържам така:)

    ОтговорИзтриване
  6. Хе-хе, да не те изпусне от поглед човек :)))

    ОтговорИзтриване