петък, 13 август 2010 г.

Две сходни рецепти с много различен резултат :)

През ваканцията имам доста време да се правя на примерна майка и да готвя. И така доста често  правя закуска банички, сладки или кекс, като от време на време редувам рецептите. Веднъж се случи така, че две от рецептите ми се сториха изненадващо сходни, само дето едната беше за кекс, а другата - за банички! Това ме накара да се замисля и да видя голямото сходство в повечето рецепти и как понякога разликата е само в някоя подправка, смяната на някой елемент, пропорция. Но, въпреки че наглед сме променили нещо съвсем незначително, резултатът е съвсем различен. Значи все пак и дребните неща са от значение...

Рецепта за банички (от Райна, по-точно от майка й :))

2 чаени чаши (ч.ч.) брашно;
1 ч.ч. кисело мляко;
1 кафена лъжичка сода бикарбонат;
5 супени лъжици олио;
1 ч.ч. натрошено сирене.

Всичко се разбърква добре.  Тавата за печене се намазва с масло (не с олио, защото залепва повече). С намазнени ръце се взимат малки парчета от мекото тесто и се оформят топчета. Нареждат се в тавата на известно разстояние едно от друго. Пекат се в умерена фурна (180 градуса) докато добият златист цвят (около 30 минути).

Рецепта за кекс (от баба Иванка)

2 ч.ч. брашно;
1 ч.ч кисело мляко;
1 чаена лъжица сода бикарбонат;
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар

По желание може да се украси с нарязан локум и орехи (аз ги смесвам с тестото, защото иначе локумът става много твърд при изпичането).

Всичко се разбърква добре. Формичката за кекс се намазва с масло и се поръсва с брашно. Сместа за кекса се изсипва в нея и се пече в умерена фурна около 40 минути. Първите 20 минути фурната не се отваря, за да не спадне кекса (по съвет на баба).

Няма коментари:

Публикуване на коментар