събота, 24 юли 2010 г.

Здравословен кекс и меденки

Това е една рецепта на баба Иванка, която леко подобрих, за да стане здравословна. ВНИМАНИЕ! Въпреки че е здравословен, кексът е доста калоричен и ако прекалите МОЖЕ да напълнеете! :-))))

Продукти:

3 ч.ч. брашно (аз използвам био-пълнозърнесто, мелят го на място в магазина);
1 ч.ч. счукани/смлени орехи;
1 ч.ч. чай "Ройбос" (изстинал);
1 ч.ч. олио;
1 ч.ч. кафява нерафинирана захар*;
3-4 с.л. мед (може и с шипков мармалад, ако няма мед; може 2 лъжици мармалад, две лъжици мед и т.н. импровизации);
1 ч.л. сода бикарбонат;
1 ч.л. канела.

Приготвяне:

Всички продукти се разбъркват добре. Сместа се изсипва в намазнена с масло и поръсена с брашно форма за кекс и се пече на умерена фурна, която не се загрява предварително. През първите 20 минути от печенето фурната не трябва да се отваря. След около 30-40 минути може да се провери дали кексът е готов - пробожда се с клечка за зъби. Ако полепнат трохички, значи кексът е готов. След като изстине, се поръсва със "сол" (из речника на Ники = пудра захар :-)))).

От същата смес могат да се направят и меденки. В намазнена с масло тава с лъжица се изсипва по малко от сместа. Тъй като тестото е доста меко (като за кекс), меденките сами се оформят като кръгчета и не знам дали биха могли да се принудят в друга форма :-) Но някой може да пробва... може би с формички, не знам :-) Меденките са готови за доста по-кратко време от кекса.

(хапваме на прохлада, на терасата)

На Ники много му харесаха! Да ви е сладко!

-------------------------------------------------------

*Това е нездравословната част от кекса; може и без нея, пробвала съм, но тогава кексът има вкус повече на хляб. Може да се направи изцяло с мед (тоест да се сложи повече мед и никаква захар), но за мен това е разхищение - все пак медът е най-полезен "суров". Може да се замени с плодова захар, а може да се сложи и по-малко захар. Изобщо, варианти много, стига на човек да му се живее здравословно и вкусно едновременно :-))))

Няма коментари:

Публикуване на коментар