четвъртък, 10 декември 2009 г.

Вторият рожден ден на Ники

След повече от месец, най-накрая намерих време и нерви да опиша накратко този прекрасен ден! Най-хубавото беше, че се получи точно така, както исках и почти точно така, както си го представях :)))) Ники толкова много се забавлява, че от превъзбуда не можа да заспи цяла нощ! Това беше първият му съзнателен рожден ден и се радвам, че можа да му се наслади. Благодаря на всички гости и приятели, които споделиха този момент с нас (наяве или духовно) и го направиха така незабравим!
За тържеството избрахме възможно най-доброто място - кафе-сладкарница "Party House" (поне не видях да има друго име). Там се съобразиха изцяло с моите изискания за поне донякъде здравословно меню и изготвиха половината от ястията специално за нас, по наша рецепта. Немалко предимство беше също, че деца и възрастни са на едно място, което направи изживяването още по-пълноценно.
Ето едно слайдче от тържеството:

Духането на свещичките:

Танци:

Специално за рождения ден направих и здравословна детска торта - разновидност на бисквитената торта, но с домашно приготвени бисквити, натурално нишесте и плодове. Нека "здравословна" не се бърка с "диетична" :-) А ето и рецептата:
От torta
За бисквитите:
250 г (1 ч.ч.) кисело мляко
300 г (2 ч.ч.) захар
200 г масло
5 яйца
брашно (колкото поеме – около 1-1,5 кг)
1 ч.л. сода бикарбонат
1 прах ванилия
Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се маслото, киселото мляко със содата, ванилията и брашното. Замесва се тесто. Разточва се кора с дебелина 6-7 мм и се нарязва с формички. Отгоре може да се намажат с яйце (аз не намазвам). Изпичат се в намазана с масло тава в умерена фурна, която е предварително загрята.

Тестото е достатъчно за приготвянето на поне две тенджери с бисквити ))

За крема
(за торта с диаметър около 20-25 см и дълбочина 7-8 см; за вкъщи използвам за форма средно голяма тенджера от йенско стъкло; за тортата за рождения ден на Ники, за която формата беше голяма кръгла тава, използвах двойна доза крем):
около 1кг ябълки
1 пакетче натурално царевично нишесте
1 л прясно мляко

Ябълките се обелват, почистват се от семките и се сваряват на пара, след което се пасират. Полученото пюре трябва да е под ръка, защото ще трябва бързо да се прибави към останала смес. Пакетчето нишесте се приготвя както е указано на опаковката, без да се добавя захар. Според моето пакетче разтварям нишестето в 100 мл прясно мляко. Завирам 800 мл прясно мляко и изсипвам разтвореното нишесте. Бъркам постоянно, докато се сгъсти. Докато е още на котлона добавям ябълковото пюре и разбърквам до хомогенизиране.

За сиропа:
захар на вкус (1 ч.ч. примерно)
вода (1 л примерно)

Изсипвам захар в дълбок тиган и я карамелизирам на котлона. Доливам с вода, докато се изпълни съда и разбърквам, за да се разтвори захарта. Важното е да има достатъчно сироп за потапяне на повечко бисквити наведнъж.

За украсата:
киви
бисквити
шипков мармалад

Няколко бисквити се смилат с пасатор. Смесват се с шипков мармалад докато се получи меко тесто за оформяне на топчета. За да се получи, сместа трябва да се мачка с пръсти и длани. Кивито се обелва и се нарязва на филийки. Топчетата и кивито се нареждат върху тортата в желани форми и комбинации.

Може също да се използват малини, ягоди, грозде, ядки, натрошена карамелизирана захар, да шарки с боров (или друг тъмен) мед, сметанови розички и т.н.

Приготвяне на тортата:

Първо се приготвят бисквитите и ябълковото пюре. След това се прави сиропа и първите бисквити се накисват в него. Домашните бисквити стават доста твърди и им трябва повече време за накисване от тези, които са купени от магазина. Все пак трябва да се внимава да не се "кашнат". Когато повърхността им е омекнала, въпреки че от вътре изглеждат твърди, значи са готови.
Нарежда се първият ред бисквити във форма за торта. Слагат се нови бисквити за накисване в сиропа. Приготвя се кремът. След като е готов, част от него се изсипва и разпределя върху първите наредени бисквити, докато ги покрие напълно. Следва втори ред бисквити и крем и така, докато свърши крема или се изпълни формата.
Тортата се оставя в хладилник, докато стегне добре. Накрая се украсява с киви и топчета. Може и с малини, ягоди, грозде или други сезонни плодове, които не потъмняват, когато са нарязани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар