вторник, 14 октомври 2008 г.

Проклятието на колата?

Във фаталния 13-ти епизод от 11-ти сезон на американския Сървайвър има една една реплика, която ме накара да се замисля - проклятието на колата. Става въпрос, че никой от спечелилите колата в първите 10 (дори 11) сезона на риалити предаването не е печелил играта! Суеверните го наричали "проклятието на колата". Разбира се, в единайсти сезон случката се повтаря.

Подобно суеверие има и в "Шеметна надпревара" за "забавянето" или "yield" - it backfires или просто ти се връща! Това пък е възможност за участниците в играта да забавят някой от следващите отбори с половин час. В игра като "Шеметна надпревара" това е доста изнервящо! Но в сезоните, които съм превеждала, използването на този похват наистина се връща. Тези, които забавят отпадат доста скоро от играта, а забавените просперират и дори понякога печелят състезанието!

Това също много ми напомня на известното "Когато печелиш, не знаеш какво губиш и когато губиш, не знаеш какво печелиш".

Дали в живота наистина има винаги две страни? И дали всеки има заложени някакви победи и звездни мигове и ако пропуснем един, следващият може да е дори по-зашеметяващ? Дали трябва да се вкопчваме във всяка възможност, да сме винаги нащрек, или е по-добре да се отпуснем, да живеем според нуждите си и да вярваме, че щастието няма как да ни отмине?

Животът винаги ни дава знаци. В тях се крият много отговори. Но как да разпознаем знаците, когато почти всичко може да ни говори, ако сме на правилната вълна. Но ако не сме, колкото и да сме внимателни, ще пропуснем кодираното съобщение или просто ще го подминем, без да го разберем. В крайна сметка, когато си тръгнал в правилната посока и една ябълка да ти падне на главата, ще измислиш теорията за земното притегляне. На моята и сто да паднат, пак ще се чудя под кое дърво да отида, за да спре да ме боли главата :-)

Значи да променя горното твърдение: "Когато пропуснеш някоя вълна, не знаеш на каква ще налетиш и обратно, когато налетиш на хубава вълна, не знаеш коя пропускаш".

От всичко дотук човек като мен, който много държи да не се прекара, е направо хвърлен в отчаяние. Ами то излиза, че човек винаги е прекаран и винаги печели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар