събота, 5 януари 2008 г.

Кенгуру-слинг- инструкции за употреба :-)

Излишно е да убеждавам когото и да е в предимствата на носенето на бебе в кенгуру или слинг, особено през зимата, когато това е почти единствения начин да разходиш бебето си и да си напълно сигурен, че му е топло. Тук описвам как да се ползва кенгуру като слинг, защото е страшно удобно и практично. Лично на мен ми е много по- удобно от носенето със слинг-шал или слинг- халки (уших си и съм пробвала и двата вида).

Как да ползваме кенгуру като слинг в три стъпки.
Необходими материали:
-1 кенгуру, като моето- Steda или подобно
-около 2 метра здрав плат (може и по- малко, аз използвах стара дънкова рокля с лоша кройка J).
Стъпка 1- подготовка на кенгуруто*
Разшива се тегела, който свързва двете презрамки на кенгуруто на кръст на гърба. Махат се катарамите и пръстените за отпускане и пристягане на презрамките. В крайна сметка трябва да ви останат две отделни презрамки, без пластмасови джаджи по тях.
Стъпка 2- ушиване на нови подсилващи презрамки
Ушиват се презрамки с ширина около 15 см и дължина, колкото ви е удобна, моите са дълги около 160 см като в края са стеснени за по- лесно завързване. Добре е да ги направите двойни- за да нямат лице и гръб, за по-голяма здравина, за по- меко усещане на рамената. Моите презрамки са двойни.
Забележка: Ако използвате стара дреха и се наложи да снаждате, презрамките ще станат по- здрави, ако първо снадите лицевата част, после снадите гърба и чак след това ги пришиете заедно. Добре е да се получи разминаване на снадените шевове, както се вижда на снимките, пак за по- голяма здравина.


Препоръчвам тези шевове да са еластични тройни или двойни за по- сигурно.
Стъпка 3- пришиване на новите презрамки
Презрамките се пришиват за кенгуруто под оригиналните тънки презрамки. Използва се двоен или троен еластичен шев за по- голяма здравина.


След това оригиналните презрамки се зашиват върху новите с нормален шев, тъй като той не е носещ.
шевът започва малко по- навътре, както е показано на снимката горе
Накрая трябва да получите ето това:
В този вид кенгуруто се използва като презрамките се кръстосват на гърба и се връзват под дупето на бебето. Ето така:
За идеята да нося кенгуруто като слинг се вдъхнових от следния тип слинг:
Според мен предимствата са, че бебето винаги е в правилно положение, има добра опора за гърба (макар, че аз махнах твърдата пластинка, понеже на Ники не му харесваше, и все пак, и без пластината, на гръбчето му е меко и удобно), много е лесно за слагане и е удобно за пренасяне (доста по- компактно от 5 метра плат и по- прибрано от слинга- халки), може да се носи и от татковци!
И от дядовци :-)


* Не е необходимо да изпълнявате стъпки 2 и 3, ако нямате шевна машина- и така кенгуруто може да се носи като слинг (важно е как се връзва), но е малко по- неудобно и главичката на бебето не се подпира достатъчно добре.

2 коментара:

  1. хахахахахахаххаха,мисля че Ники ще стане актьор , от сега се снима в къси филмчета ...

    ОтговорИзтриване
  2. Ами да, разбира се! Още повече, че му се падна късметче от баницата "работа" :-))))

    ОтговорИзтриване