неделя, 9 февруари 2014 г.

Перфектните пуканки

Каква по-добра тема от тази за пуканките в зората на новата година?
От години се мъча да схвана цаката на хубавите домашни пуканки и все нещо не ми се получава. Но тази година най-накрая намерих ключа към една перфектна партида.
Ето кои са най-важните неща:

1. Съдът, в който ще се пукат пуканките - трябва да не е с много широко дъно, особено спрямо котлона, и трябва да е дълбок. Добре е капакът да е стъклен и с дупка, през която да излиза парата. Съдът трябва да е абсолютно сух.

2. Царевицата за пукане трябва да е съвсем суха, а количеството трябва да е достатъчно, за да покрие дъното на съда. Много е важно да се покрие цялото дъно, за да няма загаряне, но в същото време да не е в двоен пласт, защото част от царевицата няма да се опука.

3. Олиото трябва да е качествено и мазно, а не водно. Ползвам рафинирано слънчогледово или биологично рапично олио.

Технологията
Първо нагорещявам само тигана, който като за начало е празен. След това изливам мазнина, колкото да покрие дъното и изчаквам малко да се загрее - няколко секунди. Изсипвам наведнъж приготвените предварително царевични зърна в една чаша с кафена лъжичка сол. Разтърсвам тигана, за да разбъркам всички зрънца с мазнината. Похлупвам и чакам. Скоро Започват да се пукат първите зърна. Щом това стане, започвам да раздрусвам тигана, за да помогна на неопуканата царевица да падне надолу, а на опуканата да се задържи отгоре. Когато пукането стане по-бавно, отмествам от котлона и така изчаквам и последните зрънца да се пукнат. Накрая изсипвам в дълбока купа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар