петък, 14 март 2008 г.

ЕБХ

... или Естествена Бебешка Хигиена!
Днес си купих книжката на Василена Доткова, Близо до бебето. От там разбрах за ЕБХ. След това се сетих за думите на Нанковата баба Невенка, как още от 3 месечна възраст започнала да учи децата си да се изхождат навън (т.е. НЕ в гащите). Учене е леко силна дума, по- скоро става въпрос за създаване на навици.
Идеята ме вдъхнови и реших да пробвам с Ники. Удивих се като видях, че още от втория опит схвана за какво става въпрос и когато го събуя и сложа над легенчето и кажа "пишшшш", той се изпишква! И така всеки път!
От това, което прочетох по този въпрос след това, разбирам, че тази занимавка е доста полезна за майката- така тя опознава детето си още по- добре. Научава се да разчита сигналите му и подобрява общуването си с него. Също е важно (както за всичко останало) майката да не е фанатично настоятелна, за да не психира детето.
За момента не се стремя да "уловя" всяко ако или пико, а просто да предложа на Ники и възможност да се изхожда извън памперса. На него явно му хареса, след като токова бързо свикна!

3 коментара:

  1. Ani, ti si neveroiatna maika! :))
    S takav hubav uset kam kakvo e hubavo za nego i mu haresva!
    boryana

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Боре! Пожелавам ти в най- скоро време да се развие и твоят майчински инстинкт... към твоето бебче :-) Да знеш, много е хубаво!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17 юни, 2008 14:28

    Ани браво!това супер ме зарадва:)) Веднъж ровейки се из сайта на "горичка" попаднах на една инициатива за "зелено майчинство". Много ме впечатли точно идеята отрано да се приучат децата да не пишкат в памперси или по-точно майките да се научат да се вслушват в безсловесните им сигнали. Споделих идеята с няколко приятелки-мами, но повечето не я приеха много радушно- много заети и т.н. (знаеш накъде отплесва целия разговор обикновено).Това, което толкоз много ме зарадва като прочетох поста ти е, че се е получило много лесно и дори от първия път. Целувки на бебо и дерзай.
    Да са живи и здрави бабите:))
    С обич Райна

    ОтговорИзтриване